Sprø asparges med fjelltørket fenalår av lam

iMageWithFallbackAndMagik (3).jpg

Ingredienser

8 grønne asparges skrelt i bunn
8 skiver loff
8 skiver Fjelltørket fenalår av lam fra Bjorli Fjellmat
2 reddiker
4 ss olivenolje
Kvernet sort pepper
Karse, estragon og kjørvel
4 ss rødvinseddik
1 ts sukker


Aspargesen forvelles i saltet vann i 1 minutt. Avkjøles i iskaldt vann. 
Tørkes godt. 
Pakk hver asparges inn i en skive fenalår og en skive brød. 
Stek ved 190 grader i 4 minutter. 
Kok rødvinseddik opp med sukker og avkjøl. 
Server asparges med drypp av olivenolje, eddik, reddiker og urter.

Porsjoner: 4

Sellerirotsuppe

iMageWithFallbackAndMagik (2).jpg

Ingredienser

200 g sellerirot
4 dl hønsekraft
3 dl kremfløte
1 dl melk
50 g Økologisk Røros Smør
100 g Spekebacon fra Bjorli Fjellmat
1 ss finkuttet gressløk
4 Vannkringler


Sellerirot kuttes i terninger og kokes under lokk med kraft, fløte, melk og smør. 
Kjøres i blender og siles. Ta vare på den avsilte purèen.
Spekebaconet freses i eget fett til den er sprø, og blandes med gressløk. 
Legg en skje med sellerirotpurè og topp med flesk og skummende suppe. 
Kan serveres med vannkringle.

Porsjoner: 4

Krydderstekt reinsdyrbiff med pære og persillerøtter

iMageWithFallbackAndMagik (1).jpg

Ingredienser

700 g reinsdyrbiff fra Bjorli Fjellmat
¼ ts nellik
¼ ts korianderfrø
¼ ts anisfrø
4 sorte pepperkorn
4 ss solsikkeolje
2 ss smør
Salt og kvernet sort pepper

4 persillerøtter
2 ss smør
Vann
Salt
2 skiver sitron
1 pære
½ ts sukker
1 ss smør
Saft av ½ sitron
Sopp
Bønner


Rist nellik, korianderfrø og anisfrø i en tørr panne. Knus de godt og sikt de. 
Brun reinsdyrbiffene i en blanding av olje og smør. Tilsett krydder i pannen, og vend godt om. 
Legg biffene på stekebrett og etterstek i ovn ved 160 grader i ca. 20 minutter. Ta ut og la hvile i 10 minutter. 

Persillerøttene skrelles og deles i fire. Forvelles i lettsaltet vann i 1 minutt. Has i en ildfast form og bak i ovn sammen med smør og sitron ved 210 grader i 10 minutter. 
Pæren skrelles og kuttes i 3mm tykke skiver. Stekes i en blanding av smør og sukker. Smakes til med sitronsaft. 

Server med sopp og kokte, grønne bønner.

Porsjoner: 4

Grov kokt Bjorlimorr med Ringerikserterpurè

iMageWithFallbackAndMagik (4).jpg

Ingredienser

400 g grov kokt Bjorlimorr
Vann
Trepinner
200 g Ringerikserter
Vann
Salt
Godt smør
4 ss god olivenolje
Salt


Ringeriksertene legges i kaldt vann over natten.
Skift vann og kok ertene i ca. 45 minutter til de er møre. 
Press av væsken gjennom en finmasket sikt. 
De avsilte ertene has i en kjele og kokes opp. Rør inn smør og olivenolje, og smak til med salt. 
Ringeriksertene blandes godt med en visp med smør og salt. 

Grov kokt Bjorlimorr trekkes i vann til de er gjennomvarme. 
Ta av skinnet og kutt i 2 cm tykke skiver. Tre på grillpinner og topp med Ringerikserterpurè. 
Legges på fat og overøses med ertekraften og noen drypp god olivenolje.

Porsjoner: 4

Fjelltørket pinnekøtt med Grov Kokt Bjorlimorr

iMageWithFallbackAndMagik.jpg

Ingredienser

1,5 kg Bjorli fjelltørket pinnekjøtt
Grov kokt Bjorlimorr
Kålrotstappe
Poteter
Ribbefett


Del pinnekjøttsiden, ca 1,5 kg langs hvert ribben.
Vann ut i rikelig vann i ca. 12 - 14 timer (se nedenfor).
Legg en rist eller bjørkepinner i kjelen, fyll på vann så det står i høyde med risten/pinnene.
Legg pinnekjøttet over og la det dampkoke på svak varme til kjøttet er mørt og løsner fra bena (ca. 2-3 timer). Pass på så det ikke koker tørt.
Om ønskelig brunes pinnekjøttet deretter lett i stekeovnen. Legg pinnekjøttet på rist over langpannen, høyt i ovnen på sterk varme evt grill forsiktig i ca. 5 minutter.
Grov Kokt Bjorlimorr dampes sammen med pinnekjøttet de siste 15-20 minuttene.

Serveres på varme tallerkener med Grov Kokt Bjorlimorr, kålrotstappe, 
kokte poteter, og ribbefett.